Numera går det att spela på nästan alla sporter som finns, från de mest vanliga som fotboll och ishockey, till riktigt udda sporter. När det handlar om att vadslagning på olika sporter brukar man tala om sportsbetting, eller idrottsbetting, även om sistnämnda uttryck inte är så vanligt. I Sverige är de största bettingsporterna fotboll och hästsport. Vilken sport man väljer att spela på brukar som regel avgöras av vilka sporter som man är mest insatt i. Det blir nämligen roligare att spela om du kan en hel del om sporten, att du har koll på de olika lagen, matcherna och spelarna. Givetvis ger det större chans att vinna om du kan mycket om sporten.

Spela på hästar

Hästsport är som sagt mycket stort i Sverige, vilket du säkert inte har missat. Trav ligger utan tvekan på första plats, men under senare år har även intresset för galopp ökat markant. Redan under 1800-talet hölls de första travtävlingarna i Frankrike och USA och det dröjde inte länge förrän Sverige hakade på. Idag är vi ett av de världsledande länderna när det gäller trav! ATG är det största spelbolaget inom travsport, då de tidigare hade monopol på betting. När bettingen på nätet lanserades tappade ATG sitt monopol, men är fortfarande störst.

När det gäller betting och trav är poängen som regel att du ska gissa vilken häst som kommer att vinna. Det finns dock många alternativ, som att spela på en häst/lopp, flera hästar/lopp, spela på vilka tre hästar som kommer på första, andra och tredje plats i ett lopp och så vidare. Det samma gäller i stort sett även för trav.

Betting på fotboll

En annan, nästan lika populär sport inom betting i Sverige är fotboll. Det finns mängder av olika spelformer och ligor att välja mellan. Du kan spela på matcher från Sverige, England, Spanien, Italien och andra länder i Europa, så alternativet är många. Inom fotbollsgenren ryms också mer udda fotbollssporter som rugby och amerikansk fotboll.

När det gäller betting på fotboll i Sverige känner du säkert igen namn som Stryktipset, Måltipset, Oddset, Topptipset och Europatipset. Alla dessa spelformer är det Svenska Spel som står bakom. Svenska Spel hade tidigare monopol på sportsbetting i Sverige, men i och med nätets framfart har man tappat detta. Stryktipset handlar om att gissa utgången i 13 olika matcher, vilka framför allt spelas i England och Sverige. För att vinna måste du ha 10 rätt och får du 13 rätt vinner du mest. När det gäller Oddset finns det en mängd olika alternativ. Du kan till exempel tippa på hur resultatet kommer att se ut vid fulltid eller halvtid, om det blir hemmaseger eller bortaseger, vilka som kommer att göra det första målet eller det sista målet.

Betting på annat än sport

Men det finns mer än bara sport när det gäller betting. Idag kan du tippa på nästan vad som helst, som Oscarsgalan, vem som finner i politiska val, Melodifestivalen, På Spåret, Lets Dance och så vidare.